Sluttføring av prosjekt og avsluttende webinar
Dette er siste nyhetsbrev fra Life&Health-prosjektet som startet September 2018. Life&Health er et to-årig samarbeidsprosjekt mellom tre land, finansiert av EU Erasmus+ program.
Prosjektet fokuserer på helsefremmende livsstilstrening for voksne. Målsettingen er å skape bevissthet om ikke-smittsomme sykdommer og livstilsrelaterte risikofaktorer, øke kunnskapen om helse og oppmuntre til en bedre livsstil.
En avsluttende konferanse av prosjektet var i utgangspunktet planlagt i juni 2020, men ble avlyst grunnet Covid-19-pandemien. I stedet ble det laget presentasjoner som skal bli delt digitalt. Under er sammendrag av hva presentasjonene inneholdt og linker til videoer av presentasjonene.
Prosjektet har blitt tatt godt imot og det er et ønske om at introduksjonen av en ny plattform med åpne og tilgjengelige undervisningsressurser og livsstilsveiledning vil gi nye muligheter for de som vil forbedre sin helse gjennom livsstilsendring.
Prosjektpartnere i Island er SÍBS og Austurbrú, LHL i Norge og CESIE i Italia.
For mer informasjon om prosjektet se https://lifeandhealth-project.eu/.
Link til presentasjon som gir oversikt over prosjektet
GAP-analyse ble gjennomført i perioden September 2018 - Mai 2019. Etter forberedelser for å finne ut en metode for utvelgelser av kommuner, ble 1-4 kommuner valgt ut. Prosjektgruppen kartla ferdigheter og kompetansegap, samt eksisterende livsstilstrening. Det ble målt fysiologisk, psykologisk, sosial og andre faktorer for å finne innvirkningen det har på helse, spørreundersøkelsen HAL-100TM brukt.
For å undersøke de ulike behovene i de deltakende lokalgruppene i kommunene, ble GAP-analysespørreundersøkelser benyttet. Fokuset her var utfordringer, sett i forhold til ferdigheter og mangel på kompetanse. Temaer var livsstilstrening, kosthold og beste praksis.
GAP-analysen ga informasjon om nøkkelord til livsstilstrening som motivasjon, helse, helseforståelde, livsstil og helsefremming, søvn, aktivitet, E-helse og helsekunnskap.
Passende fasiliteter og motiverte livsstilsveiledere ble sett på som viktige faktorer sammen med faktabasert helsekunnskap. De 5 utvalgte lokalgruppene I kommunene i prosjektet var ganske heterogene med grupper fra arbeidsplasser, personer med innvandrerbakgrunn og likemenn I LHL. Livsstilstreningen ble utviklet delvis som et resultat av GAP-analysen.
GAP-analysen vil benyttes som en plattform for videre arbeid i prosjektet med trening av livsstilsveilederne, implementering av Life&Health sjekkdag, gruppemøter og gjennomføring av HAL-100 spørreundersøkelsen I de ulike kommunene.
Link til presentasjonen: https://youtu.be/eMd-yEBf2hw Helhetlig vurdering av helsesituasjon med HAL-SI™ Spørreundersøkelsen som har blitt utarbeidet inneholder en samling av ulike spørsmål for å finne ut om helse og livsstil. Resultatene er blitt oversatt og presentert grafisk, for at det skal være enkelt å få oversikt. Presentasjonen viser hvordan HAL -100 spørreundersøkelsen kan brukes til å vurdere livsstil før og etter livsstilstreningen og for å måle progresjon, samtidig som det kan være en motivator for å markere ulike aspekter innen helse.
Link til presentasjon: https://youtu.be/FDTdAKOGN-w Pensum, treningsmateriale og livsstilsveiledertrening Presentasjonen gir en oversikt over Life&Health livsstilstrening pensum utvikling, struktur og åpne kunnskaps ressurser (OER) som ble utarbeidet i L&H Erasmus prosjektet. Trening, støtte og forum for livsstilstrenere blir introdusert, samt oppfølging gjennom støtte fra partnerskapet etter avsluttet prosjekt Life & Health i oktober 2020.
Link til presentasjonen:https://youtu.be/cJniPy4afbU Life&Health nettside og læringsplattform Presentasjonen viser hvordan man enkelt kan navigere på læringsplattformer og fordeler og resurser som er tilgjengelig på prosjektnettsiden.
Alle ressurser utviklet av prosjektet gjennom årene har blitt lastet opp til nettsiden som er enkel å benytte. Dette har også vært tanken og prinsippene gjennom arbeidet med nettsiden, at den skal være brukervennlig.
I tillegg viser presentasjonen hvordan man bruker læringsplattformen, som gir tilgang til læring, teknikker og aktiviteter og undersøkelser relatert til velvære og helse, samt hvordan dette påvirker livene våre.
Link til presentasjonen: https://youtu.be/vXLHgBZoeV8 Pilot livsstilstrening i Øst-Island Presentasjonen gir en oversikt over de to gruppene som hadde livsstilstrening i Øst-Island, hvordan det var lagt opp og strukturert i hver gruppe, og hva vi har lært av dette. Vi diskuterer hvordan opplegget etter vår mening vil fungere best. Vi diskuterer også vektleggingen i kurset. Det ble lagt vekt på opplevelsen av oppfølgingen, som vi mener er viktig, men også utfordrende.
Link til presentasjonen:https://youtu.be/YmXnasfVXDg ![]() Pilot livsstilstrening i Norge Via video presenterte Mona Engell hennes opplevelse som livsstilsveileder i Life&Health-prosjektet i Gjerdrum. Hun har lag erfaring fra Landsforeningen for hjerte og lungesyke i Norge. Hun har nå vært en del av EU Erasmus prosjektet med en gruppe mennesker over flere måneder.
Gjennom våren ble all aktivitet satt på pause grunnet Covid, da hele Norge ble stengt ned for en periode. Etterhvert startet Mona opp ulik trening utendørs, noe som ble tatt godt i mot. Aktiviteter som dekktrekking, turer i skogen, svømming, stryketrening og sosiale sammenkomster - kaffe og samtaler om trening, livsstilsendring.
I Norge var det nyttig med helsesjekker i forkant og etterkant av prosjektet. Dette er gøy og motiverende for deltakerne og kan anbefales. Vi har hatt 5 grupper i rundt om I i Norge.
Link til presentasjonen: https://youtu.be/wX3RJm2QGw4 Pilot livsstilstrening i Italia Presentasjonen beskriver implementering og pilot-prosessen i Italia. Pilotprosjektet ble gjennomført i et mottakssenter for innvandrere, som ble ansett og identifisert som en sårbar gruppe. Dette på grunn av årsaker som: liten helsekunnskap, dårlige økonomiske og teoretiske ressurser osv.
Piloten var verdifull for de som tok del i denne, og førte til økte ferdigheter og kunnskap innen helse og velvære, spesielt når det gjaldt kroniske sykdommer.
Det å ha arbeidet med et så sensitivt mål i en historiske tid i Italia og i Europa, gir en stor styrke til prosjektet og dets innvirkning på forholdene og samfunnene.
Link til presentasjonen: https://youtu.be/DUudwv3s82I
![]() ![]() SÍBS
Stefanía G. Kristinsdóttir: stefania@sibs.is
Guðmundur is the authority and contact person for matters concerning the HAL-100 survey tool, gudmundur@sibs.is.
or in English
![]() ![]() Austurbrú – The East Iceland Bridge for Development, Tourism, Culture, Knowledge and Innovation
Hrönn Grímsdóttir: hronng@austurbru.is
![]() ![]() ![]() The European Commission support for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents which reflects the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.
View web version | Unsubscribe You have received this e-mail at [Email] because you are subscribed to CESIE newsletter. Renew your consent to data collection here. |